Safransnurrer med appelsin- og pistasjkrem

Bakst, Jul | 12/09/2016 | By

 

Det nærmer seg 13 desember, Luciadagen. Mange av oss finner i løpet av dagen eller morgendagen fram safran (eller kanskje glasset med gurkemeie) for å lage vakre, knallgule lussekatter. Siden safran elsker pistasjnøtter og de i sin tur elsker appelsin har jeg i dag valgt å bruke lussekattedeigen til noen utrolig smakfulle og velduftende safransnurrer med appelsin- og pistasjkrem i stedet for de tradisjonelle kattene.

I disse snurrene har jeg tatt utgangspunkt i den fantastiske oppskriften på hvetedeig som du finner hos Trines Matblogg, dette er etter min (og mange andres!) mening den ultimate oppskriften på hvetebakst, jeg bruker den til snurrer, boller og julebrød.

Jeg liker å bløtlegge nøttene noen timer før jeg maler dem opp og rører inn resten av ingrediensene. Dette gjør jeg slik at nøttene skal bli mettet av væske før de has som fyll i deigen og dermed ikke trekker væske ut fra deigen. Dette fine trikset har jeg lært av min favoritt-konditor, svenske Roy Fares. Mannen er et oppkomme av deilige, no-fail oppskrifter og jeg anbefaler alle til å sjekke ut noen av hans fristende bakebøker dersom du ikke alt har noen hjemme i bokhylla.

Når Herr Fares lager safransnurrer bruker han det han kaller et safranslag, en blanding av safran, sukker og vodka eller konjakk. Denne blandingen vil framheve safransmaken og er holdbar lenge, det du ikke bruker på årets lussekatter eller safranboller eller snurrer kan du fryse ned og ta opp igjen til neste år. Jeg benytter denne blandingen i disse snurrene og har valgt å kalle den “Safran på en  snurr”.

Dersom du ønsker å lage snurrene med kun safran kan du tilsette 0,5 til 1 gram i sukkeret og gi krydderet godt inn før det tilsettes sammen med de andre ingrediensene. Du kan også benytte mindre mengde safran og tilsette en halv til en teskje gurkemeie for å få fram den flotte gule fargen i deigen.

Synes du forklaringen min på hvordan man snurrer snurren var vanskelig å forstå? Da kan du sjekke ut DENNE LENKEN for inspirasjon. Eller du ta en titt på DENNE LENKEN for enda mer inspirasjon.

 

Safransnurrer med pistasj- og appelsinkrem
Serves 15
Deilige safranduftende snurrer fylt med pistasj og appelsin
Write a review
Print
Cook Time
20 min
Cook Time
20 min
Safran på en snurr
 1. 1-2 gr safran (alt etter hva pengeboken tillater i disse førjulstider)
 2. 1 ss sukker
 3. 1 ss vodka eller konjakk
Safransnurrer
 1. 1 kg mel
 2. 6 dl helmelk
 3. 25 gr fersk gjær (du kan bruke 50 gr om du ønsker raskere hevetid)
 4. 180 gr sukker
 5. 1 ts kardemomme
 6. 1 ts salt
 7. 1 egg
 8. 150 gr smør, romtemperert og delt opp i terninger
 9. 1 ss Safran på en snurr
Pistasj. og appelsinkrem
 1. 120 gr pistasjnøtter
 2. Kokende vann
 3. 150 gr sukker
 4. 100 gr smør, romtemperert
 5. Finrevet skall fra 1 appelsin
 6. 1-2 spiseskjeer appelsinsaft
Safran på en snurr
 1. Knus safranen sammen med sukkeret i en morter. Hell blandingen i et lite glass og tilsett vodka eller konjakk. Rør sammen og sett på lokk. Blandingen kan nå stå i lengere tid i kjøleskap eller puttes i fryseboksen og brukes til neste år.
Safransnurrer
 1. Varm melken til den blir fingervarm, ca 30 grader.
 2. Ha alle ingrediensene foruten smøret i bollen til en kjøkkenmaskin. Ikke ha i alt melet med det samme, men la det være noe igjen som du kan justere deigen med mens den elter.
 3. Bruk eltekroken og la maskinen gå på lav hastighet i ca 15 minutter.
 4. Tilsett smøret i terninger og elt videre i 10-15 minutter til alt smøret er godt blandet i deigen og du har en blank og elastisk deig.
 5. Kle bollen med plast eller et kjøkkenhåndkle og la deigen heve til den har blitt doblet i størrelse, dette vil ta 1-2 timer, avhengig av hvor mye gjær du har brukt.
 6. Kjevle deigen til en avlang leiv og bre pistasj- og appelsinkremen jevnt utover leiven. Nå kan du velge om du vil brette deigen en eller to ganger: om du vil brette deigen kun en gang tar du tak den langsiden av leiven som ler lengst borte fra deg og bretter den forsiktig mot deg slik at leiven nå er dobbel og har blitt halvert i størrelse.
 7. Du kan også brette leiven halvveis over for så å igjen å brette den delen nærmest deg over denne igjen slik at du nå har en leiv med tre lag.
 8. Kjevle forsiktig over leiven noen ganger slik at den blir presset lett sammen og slik at den blir litt bredere.
 9. Bruk en skarp kniv til å skjære remser på 2-3 cm. Bruk begge hendene og tvinn remsen hver sin vei slik at den blir helt tvinnet, hold så remsen mellom tommel og pekefinger og tvinn remsen over peke- og langfinger. La det være igjen noen cm av remser som du til slutt dytter inn i midten av snurren. Om du er usikker på framgangsmåten som den er forklart her kan du se på linken jeg har lagt ved i dette innlegget hvor man kan se proffe snurrere som snurrer.
 10. Jeg pensler gjærbaksten min med egg to ganger, en gang før heving slik at ikke overflaten skal tørke og danne skorpe under heving og en gang til rett før steking.
 11. Etter at snurrene er penslet første gang lar jeg dem etterheve i ca 45-60 minutter.
 12. Stek snurrene midt i ovnen på 200 grader i 18-20 minutter eller til de har fått en fin, gyllen brunfarge på toppen.
Pistasj- og appelsinkrem
 1. Bløtlegg pistasjnøttene i kokende vann i ca 2 timer. De kan gjerne stå slik å trekke over natten.
 2. Sil av nøttene og kjør dem i en kjøkkenmaskin til en fin masse sammen med sukkeret. Rør inn romtemperert smør, appelsinskall og appelsinsaft.
Tips
 1. Både Safran på en snurr og pistasj- og appelsinkremen kan lages flere dager i forveien. Dersom du oppbevarer Pistasj- og appelsinkremen i kjøleskap bør den tas ut en times tid før den skal brukes slik at den blir myk og romtemperert før den smøres utover deigen.
 2. Snurrene kan gjerne etterheve over natten i kjøleskap. Ta dem ut av kjøleskapet ca en time før de skal stekes slik at de blir tempererte.
Siv baker og steiker https://sivbakerogsteiker.no/
Print Friendly, PDF & Email

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress