Karamellfylte sjokolade cookies

Bakst, Jul, kaker, Småkaker | 11/29/2016 | By

Cookies

I det forrige innlegget mitt skrev jeg bittelitt om mitt forhold til julekaker. Jeg er nemlig ikke overmåte begeistret for tradisjonelle julekaker (litt som å banne i kjerka, jeg er klar over det) og det blir derfor en heller begrenset julebakst hjemme hos oss før jul. I alle fall når det gjelder tradisjonelle julekaker, av selve de syv slagene blir det kun med pepperkakebakst, som jo er obligatorisk før jul. Ja, også lussekatter 13. desember, de må med, de også.

Bortsett fra disse blir det til at jeg leter etter inspirasjon til annen bakst som det kan bys på i høytiden, og jeg forsøker ofte å finne gode desserter å by på i mangel på bugnende kakefat. En av de aller mest populære kakene under kategorien småbakst hos oss, og som egner seg godt på kakefat også i julen, er disse utrolig deilige sjokoladekjeksene som bak sitt beskjedne ytre gjemmer på en syndig kjerne av deilig karamell. Denne karamellen lages enkelt ved at kondensert melk (søt type, vel og merke, det vil ikke funke med Viking Melk) kokes i boksen sin i et par tre timer. Da heter melken Dulce de Leche og har fått en deilig smak som kan minne litt om HaPå.

Cookies

Karamellfylte sjokolade-cookies:

ca 36 cookies

Kakedeig:

  • 320 gr mel
  • 70 gr bakekakao
  • 1 ts natron
  • en klype salt
  • 230 gr smør, romtemperert
  • 200 gr sukker
  • 150 gr brunt sukker
  • 2 egg
  • 2 ts vaniljesukker

Fyll:

  • Karamellisert kondensert melk (framgangsmåte finner du lengre ned i innlegget)
  • Havsalt til å strø over

Bland sammen mel, kakao, natron og salt i en bolle. Sett til side

Visp smøret i en kjøkkenmaskin til det blir lyst og luftig. Tilsett begge sorter sukker og fortsett å vispe til alt sukkeret er godt blandet med smøret. Bruk en slikkepott til å skrape ned lang sidene av bollen slik at alt blir like godt blandet.

Tilsett eggene og vaniljen og visp til det er godt blandet før du til slutt tilsetter melblandingen. Visp til du har en jevn og litt løs kakedeig.

pakk deigen inn i plast )ja, den skal være klissete) og sett den i kjøleskapet en times tid, da blir det lettere å trille kuler av den etterpå.

Forvarm ovnen til 175 grader.

Trill runde kiler av deigen, hver på ca 25-30 gram.

Legg kulene på en bakepapirkledt stekeplate, la det være litt avstand mellom dem da kakene vil flyte litt ut under steking. La det være igjen litt kakedeig som skal brukes til å fylle igjen kakene når de er fylt med karamell.

Bruk en finger til å lage en grop i midten på hver kake. Bruk to små skjeer til å legge en klikk karamell i hver grop. Bruk litt av deigen som ble til overs til å lage til lite lokk som legges over karamell-hullet. For å få mest mulig fine og jevne kaker kan du nå forsiktig trille kulene mellom håndflatene dine for å forsegle lokket slik at karamellen holder seg inne i kaken under steking.

Dryss litt havsalt (jeg bruker flaksalt av type Maldon) over kulene.

Stek midt i ovnen i 8-10 minutter eller til du sert at kanten på kjeksene virker fast. Kakene er veldig skjøre når de er nystekte så la dem avkjøle litt på bakeplaten før de has over på en rist for å avkjøle helt. Men du MÅ prøve å smake på en av disse deilige kakene når de kommer helt nystekte ut av ovnen, de smaker aldeles HIMMELSK!

Cookies

Å lage karamell av kondensert melk er veldig enkelt:

Legg en boks SØT kondensert melk (ikke Viking Melk) i en kasserolle og fyll på med vann slik at det dekker boksen helt. Boksen må være hel og uåpnet. Legg på lokk, kok opp og la småputre (ikke fosskoke) i ca 3 timer. Sjekk kasserollen noen ganger for å se om du behøver å fylle på med mer vann.

Jeg driver å sysler litt med å lage film av noe av det jeg lager og som jeg legger ut her på bloggen. Jeg er enda helt fersk i filmfaget, men jeg skal øve og øve helt til filmingen sitter helt som den skal. Til nå har jeg kun brukt film-funksjonen på kameraet mitt, men neste gang skal jeg forsøke med et ordinært videokamera for å se om det blir forskjell i kvaliteten. I dag har jeg altså i tillegg til å legge ut bilder og skrive dette innlegget laget en liten filmsnutt som viser framgangsmåten for å rulle ut og fylle kjeksene med karamell. Selve oppskriften og en utførlig beskrivelse av framgangsmåten må du fortsatt inn hit for å få, jeg liker nemlig aller best å lage film uten snakk og tekst, mest for å gi dere et innblikk i den stemningen jeg ønsker å formidle her på bloggen.

Filmen ble lagt ut på min YouTube-kanal i dag og du kan se den ved å trykke HER.

Cookies

Håper det smaker!

Siv

Print Friendly

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress