Kladdekake med sitron, hvit sjokolade og blåbær (og litt om en matbloggpris)

 

Kladdekake

Jeg er kanskje Norges treigeste matblogger! Dette til tross for at jeg følger med på hva som skjer på matfronten i inn og utland,  jeg vet når det er kanselsnurrens dag, fårikålens dag, potetens dag (eller, akkurat det vet jeg faktisk ikke) og selvsagt også kladdkakans dag. Man må jo forresten bare digge svenskene som ikke bare utnevner en helt egen dag til ære for kanelsnurren men også til sin högt elskade kladdkaka!

Men kladdkakans dag var i går. Ideelt sett burde jeg derfor ha postet innlegget med oppskriften på denne deilige versjonen av kladdekake med blåbær, sitron og hvit sjokolade i går, på selve dagen. Men det skjedde ikke. For på kjøkkenet mitt går det nemlig utrolig seint. Eller, ikke egentlig på kjøkkenet, en kladdekake lager så og si seg selv, men det går treigt med prosessen etter, når baksten skal dokumenteres og bli til bilder og tekst i bloggen. det er da det stopper litt opp. For det er ikke til å legge skjul på at det er nettopp denne prosessen som er den aller morsomste for meg og som jeg derfor gjerne bruker lang tid på. På akkurat dette området er det kanskje lov å si at jeg er en aldri så liten perfeksjonist. Jeg kan sitte i flere dager foran datamaskinen, ikke i strekk, selvsagt, men i ganske fornuftige intervaller, og undre på hvilke av bildene jeg har tatt som kan brukes i bloggen. Ofte er dette et enkelt valg, andre ganger ikke, da gjerne når jeg ikke er 100 prosent fornøyd med bildene jeg har tatt.

Da blir det fort slik at der andre mer strukturerte og effektive bloggere får ut sine oppskrifter på kladdekake og kanelsnurrer på selve dagen, kommer den hos Siv baker og steiker dagen derpå. Men her kommer i alle fall oppskriften og den er så god at den er vel verdt å vente på.

Litt lengre ned forteller jeg litt om prisen jeg var så heldig å vinne på Mathallen lørdag 5 november. At jeg vant prisen for beste fotoblogg er enormt inspirerende for meg og er noe jeg setter utrolig stor pris på, nettopp fordi jeg bruker så mye tid og tanke på nettopp det visuelle på bloggen. Vel, mer om det lengre ned i innlegget, NÅ er det kladdekake som gjelder!

Kladdekake

Kladdekake med sitron, blåbær og hvit sjokolade:

  • 100 gr smør
  • 100 gr + 50 gr hvit sjokolade hakket
  • 2 dl sukker
  • 2 ts vaniljesukker
  • 2 egg
  • revet skall fra 1 sitron
  • saften fra 1/2 sitron
  • 2 1/2 dl mel
  • 2-3 dl frosne blåbær
  • melis til å drysse over før servering
  • krem eller vaniljeis til servering

Forvarm oven til 200 grader.

Smør en 20 cm springform med smør og dryss over noen spiseskjeer mel. Drei rundt på formen slik at melet blir jevnt fordelt over hele formen. Vend formen opp ned over vasken og bank lett i bunnen slik at overflødig mel drysser ut.

Del hvit sjokolade i biter, 50 gr skal strøs oppå kaken og kan gjerne være i mindre biter enn de 100 gr som skal røres inn i det smeltede smøret.

Smelt smøret i en kasserolle. Ta kasserollen av platen og rør inn 100 gr hvit sjokolade. Smelt sjokoladen i smøret under omrøring.

Bland inn sukker, vaniljesukker og eggene, ett om gangen. Tilsett sitronsaft og sitronskall og rør til slutt inn melet.

Hell røra i springformen og dryss over frosne blåbær og de resterende 50 gr med hvit sjokolade.

Stek kaken midt i ovnen i 25-30 minutter eller til et strå spagetti eller lignende kommer ut av midten av kaka uten rester av kakerøre på. Husk at en kladdekake skal være seig og nesten litt rå i midten, så ikke stek den alt for lenge, da blir den veldig tørr i kantene.

Dryss melis over kaken når den har begynt å bli avkjølt og server den, gjerne lunken, men krem eller vaniljeis til.

Pris

Som nevnt innledningsvis var jeg denne helgen den heldige vinneren av Årets Fotoblogg under utdelingen av prisen Årets Matblogger 2016  i Mathallen i Oslo. Kåringen er et samarbeid mellom Mathallen og Godt.no og har tidligere vært avholdt i 2014. Begge gangene var det Trines Matblogg som vant hovedprisen som Årets Matblogger.

Ved forrige kåring i 2014 var jeg nominert til Årets bake- og dessertblogg med den gamle bloggen min som jeg la ned for en tid tilbake. Dette var en pris det var en ære å bli nominert til, spesielt siden de andre to nominerte, Elin Vatnar Nilsen og Ida Gran Jansen er utrolig dyktige bloggere, særlig Elin som står bak den flotte og komplette bakebloggen Krem.no. Den gangen var jeg 100 prosent sikker på å ikke vinne og det var helt greit, det hadde heller ikke vært fortjent.

Bildene i bloggen har alltid vært viktige for meg men etter at jeg startet denne nye bloggen har det blitt det aller viktigste. Selvsagt er det andre innholdet også veldig viktig, jeg legger aldri ut oppskirfter som jeg ikke kan stå helt inne for og er 100 prosent fornøy med. Men jeg legger heller aldri ut oppskrifter på mat, kaker eller desserter hvor jeg ikke er fornøyd med bildene jeg har tatt. Derfor er det ofte gode ting som ikke kommer på bloggen, i alle fall ikke før jeg har tatt nye bilder som jeg kan være fornøyd med.

Å ta bilder av mat og kaker er som sikkert mange av mine bloggkollegaer kan være enig i, ganske så utfordrende. Spesielt om man som meg kun er en selvlært hobbyfotograf uten mye kamera-teknisk kunnskap. Da blir det, i alle fall for mitt vedkommende, mye bruk av prøv og feil metoden, den fungerer fint selv om læringen da kan ta tid.

For meg er var det derfor ekstra stas å bli nominert i kategorien Årets Fotoblogg. Og det å faktisk vinne prisen er fantastisk og blir en stor inspirasjon for meg i mitt videre arbeid med Siv baker og steiker. Det kan også føre meg nærmere mitt mål om at denne bloggen etter hvert kan bli mer enn bare en hobby.

Det må nevnes at sammen med meg i kategorien Årets Fotoblogg ble også Ina bak Mat På Bordet og Aicha fra Aichas Mat nominert. Begge tar fantastiske matbilder og jeg er en stor beundrer av arbeidet de begge gjør. Ina ble nominert til Årets Fotoblogg også i 2014.

Vinnerne i alle andre kategoriene av Årets Matblogger 2016 ble som følger:

Print Friendly

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress