Rødbetsalat med ostekrem og rugsmuler

Uncategorized | 09/12/2016 | By

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dette innlegget er bidraget fra Siv baker og steiker til utfordringen som Mia bak bloggen Green Bonanza har kjørt i gang for matbloggere. Hver måned vil det være et nytt tema i utfordingen og denne måneden er det beter som gjelder. Betene kan tilberedes slik man selv vil og da falt valget ganske selvfølgelig på denne deilige salaten. Jeg kom over oppskriften i boka Kokkelære av Tom Victor Gausdal, en fantastisk bok med masse inspirasjon, kunnskap og flotte oppskrifter. På denne tiden drev jeg kafè og var stadig på utkikk etter gode og spennende retter jeg kunne lage til gjestene mine. Denne oppskriften fanget oppmerksomheten min med det samme jeg så bildet av den i boka, salaten ser fantastisk ut med rubinfargede beter, hvit ostekrem, grønn dill og crunchy rugsmuler på toppen.

Jeg gjorde noen bittesmå endringer i oppskriften da jeg introduserte den i menyen på Cafe Sjarm. Blant annet tilsatte jeg agurk, spirer og rødløk i salaten. Jeg brukte mange forskjellige lags beter, både rød, gul og polkabeter, så da salaten kom på menyen på kafèen fikk den derfor navnet Fargerik betesalat. Og salaten både så smakte og så fantastisk ut med sine flerfargede beter, men kundene som kun leste menykortet og ikke så den vakre salaten var skeptiske i begynnelsen. Rafaela som stod bak disken måtte iverksette mild tvang for å overtale de første kundene til å prøve salaten. Men den første lille skepsisen ble overvunnet så snart de fikk se på og smake salaten, og selv om porsjonene mine var rause var det aldri så mye som en bitteliten rugsmule igjen på tallerkenen når den kom tilbake til kjøkkenet.  Da vi avsluttet vår drift av kafèen og solgte den videre var salaten blitt en av våre mest populære retter.

Jeg anbefaler deg også å sjekke ut de andre bloggerne som er med i utfordringen og som har kommet med sine egne fristende beteoppskrifter:

Mat På Bordet med Ovnsbakte betechips

Aichas Mat med Oksekjøtt og rødbet tagine

Enestående mat med Terte med rødbete og søtpotet

Sara Lossius med Lun høstsalat med beter og kyllinghjerter

Cecilies matblogg med Rød pasta med nøtter og smør

Mias Mat med Ovnsbakt rødbethummus

Lise von Krogh med Stekt og marinert mangold

My Nordic Kitchen med Beet & Berry Bowl

Matmagi med Enkel rødbetesalat og Rødbete-salat med mangold og gresskarkjernolje

Idèfull med Rødmende betefruer

Kvardagsmat med Kvit pizza med beter

Et kjøkken i Istanbul med Krydrede rødbeter og kikerter med harissayoghurt

Entusiastisk Mat med Pizza med beter og chevre

Spiselandslaget med Fløyelsmyk rødbetsuppe med kjøttboller, karve og dill

The Norwegian Hausfrau med Beetroot & Cheese filling for Pasta

Sunnere Alternativ med Brownies med rødbeter og dadler

Godt og sunt med Sjokoladekake med karameliserte Rødbeter (uten egg og melk) 

Kjøkkenmagi med Rødbete muffins

Lavkarbo med Bete-caprese

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rødbetesalat med ostekrem og rugsmuler:

Om du vil kan du bytte ut ostekremen med mozzarella.

4 personer

  • 3-4 rødbeter (og eller andre beter)
  • 1 pakke ruccola
  • 1 pakke annen småbladsalat
  • 1 bunt dill
  • 1/2 agurk
  • 1 pakke spirer, jeg brukte reddikspirer
  • 1/2 rødløk skjært i tynne skiver
  • sherryeddik
  • olivenolje
  • salt og pepper
  • ostekrem
  • rugsmuler

Kok rødbetene møre. Avkjøles helt før de kuttes opp i båter.

Bland ruccola og salat i en bolle eller på et stort fat. Del agurken i 2 og skrap ut det bløte midtpartiet med en teskje. Skjær hver halvdel i halvmåner.

Fordel agurk, spirer og rødløk over salaten. Fordel rødbetene over og krydre med alt og pepper. Ha på noen dråper sherryeddik og ringle over olivenolje. Dryss over rugsmuler og fordel ostekrem og dill over til slutt.

Server salaten med godt brød.

Ostekrem:

  • 150 gr philadelphiaost eller annen naturell kremost
  • 2 ss Crème Fraîchè
  • 2 ss finhakket rødløk
  • salt og pepper

Rør sammen philedelphiaost og Cremè Fraîchè. Tilsett hakket rødløk og smak til med salt pepper.

Rugsmuler:

Lag smuler av ca halvparten av brødet og frys ned resten. Smulene vil holde seg lenge dersom de oppbevares i en lufttett boks og smaker godt til alle slags salater.

  • 1 dansk rugbrød (jeg bruker kjøpbrød fra butikken)
  • salt
  • olivenolje

Riv rugbrødet på et grovt rivjern eller kjør til fine smuler i en food processor. Fordel smulene på en bakepapirkledt stekeplate, ringle over litt olivenolje og dryss på salt. Bak smulene på 120 grader til de er tørre og sprø. Rør rundt i smulene med jevne mellomrom slik at de blir jevnt bakt.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Håper det smaker!

Siv

Print Friendly

Comments

  1. Rødmende Betefruer | Idéfull.no - […] Siv Baker og Steiker med Rødbetsalat med ostekrem og rugsmuler […]
  2. Den allsidige bladbeten – Stekt og marinert mangold – Lise von Krogh - […] Bete er også månedens utfordring blant flere matbloggere i september. Sjekk ut Green Bonanza som er først ut med Bete, Idéfull sine Rødmende…
  3. Rødbete muffins - Kjoekkenmagi - […] har laget Krydrede rødbeter og kikerter med harissayoghurt -Siv baker og steiker har laget Rødbetsalat med ostekrem og rugsmuler…
  4. Lavkarbo: Bete-caprese | Greta-G - […] marinert bladbete på smørstekt torsk, sunnerealternativ.no sine brownies med rødbeter og dadler, sivbakerogsteiker.no sin rødbetsalat med ostekrem og rugsmuler, og…
  5. Beet & Berry Bowl - My Nordic Kitchen - […] Siv baker og steiker – Beet salad with cheese cream & rye crumbs […]
  6. ceciliesmat.no» Blog Archive » Rød pasta med nøtter og smør - […] ta av. Det er mange som har laget salater. Aicha har laget en nydelig salat med beter og fiken…
  7. #hodetilhaletirsdag nr. 5: Lun høstsalat med beter og kyllinghjerter – Sara Lossius - […] Rødbetsalat med ostekrem og rugsmuler fra Siv baker og steiker. Her kan man evt droppe rugsmulene og bruke geitostekrem…
  8. Oksekjøtt og rødbet Tagine / Beef and beet tagine – Aichas Mat - […] Rødbetsalat med ostekrem og rugsmuler fra Siv Baker og steiker […]

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress