Appelsinkake

Bakst, kaker | 09/09/2016 | By

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dagen før Rafaela og jeg skulle åpne vår lille kafè i Ski, var det stor produktivitet i bakeriseksjonen på Cafe Sjarm. Vårt nyervervede Sveba Dahlen steinovn gikk bokstavelig talt varm og ble stadig lastet med kaker og bakst i forskjellige varianter. For når du skal åpne kafè vil du være forberedt, du ser for deg at det vil strømme på med horder av mennesker som skal meske seg med kaker og søtsaker, og det verste som kan skje er at du ikke har laget nok og går tom.

Så på åpningsdagen var monteren vår fylt opp av gulrotkaker, porsjonsostekaker, cupcakes, brownies, sitronkaker og marengs. Vi var klare for å mette de søthungrige horder. Når viåpnet dørene var det allerede kø på utsiden, hordene var på plass som forventet. Vi var glade og stressa, det ble en fantastisk dag med fullt kjør hele dagen. Men monteren stod så og si like urørt igjen når vi vred om nøkkelen i døra om ettermiddagen. Hva er dette, tenkte jeg, vil ikke folk ha kaker. liksom? Og svaret er; Niks! Folk vil ikke ha kake, i alle fall ikke i de mengdene som vi hadde forutsett. Det folk vil ha er massevis av kanelsnurrer og kaffe latte.

Så noen uker ut i kafedriften lærte vi oss mer hva folk ville ha og innrettet produksjonen etter dette. Vi lagde massevis av kanelsnurrer og kjøpte inn mengder av melk til kaffe latte og vi bakte få, men gode, kaker som ble populære gjengangere hos kundene våre.

Appelsinkaken jeg deler oppskriften på i dag ble en slager på Cafe Sjarm mens vi drev den. Den ser kanskje enkel og tilforlatelig ut, men du verden så god den er! Den er veldig saftig og har masse god, frisk smak av appelsin. Glasuren på toppen har en deilig smak av smør og gir kaken et flott utseende, spesielt sammen med friske bær. Du kan også droppe glasuren og kun pudre litt melis over kaken.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Appelsinkake:

(Kredit: Roy Fares)

Appelsinkake:

 • 240 gr mel
 • 1/2 ts salt
 • 1 ss bakepulver
 • 300 gr sukker
 • 125 gr melk (1 1/4 dl), jeg bruker alltid helmelk
 • 125 gr (1 1/4dl) nøytral olje, f.eks raps- eller solsikkeolje
 • saft og finrevet skall fra 2 appelsiner
 • 3 egg

Forvarm ovnen til 170 grader varmluft.

Smør en sukkerkakeform (ca 23 cm rundt og 10 cm dyp) nøye med smør og dryss over mel. Snu formen opp ned over vasken og bank lett i bunnen slik at overflødig mel drysser ut. Har du ikke sukkerkakeform så kan du bruke en vanlig springform, men pass da på steketiden ,det kan hende denne må reduseres noe da formen ikke er like dyp.

Bland sammen mel, salt, bakepulver og sukker i en bolle.

Visp lett sammen melk, appelsinsaft- og skall, olje og egg i en annen bolle. Tilsett de tørre ingrediensene og rør sammen til en jevn røre.

Hell røra i formen og stek kaken midt i ovnen i 45-50 minutter eller til et strå spagetti e.l kommer ut av midten av kaken uten rester av kakerøre på.

La kaken avkjøles helt før du heller over glasur.

Glasur:

 • 30 gr smør
 • 30 gr melk
 • 200-250 gr melis

Varm opp melk og smør i en liten kjele på middels varme til smøret har smeltet. Ta av plata og rør inn melis med en visp, du skal ha en ganske fast glasur som ikke er alt for tynn, Da vil den renne nedover hele kaken og ikke stivne pent på sin ferd langs siden av kaken.

Legg kaken på en rist over et fat og hell over glasuren, ikke vent for lenge, da vil glasuren stivne og ikke kunne helles over kaken. Om glasuren blir for tynn kan du vispe inn bittelitt mer lunken melk, men vær forsiktig med mengden så den ikke blir for løs.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Håper det smaker!

Siv

Print Friendly, PDF & Email

Comments

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress