Blumenthalsk kyllinggryte med sherry og fløte

Gryte, Kylling, Middag, Slow-food | 08/28/2016 | By

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jeg liker mat, både å spise den, lage den og lese om den. Jeg har derfor en svakhet for mathylla i bokhandelen, og stikker stadig innom for å sjekke om det har kommet noe nytt. Og på en av sonderingsrundene mine fant jeg Heston. “Heston Blumenthal at home”, en tittel som er adskillig mindre skrekkinngytende og prestasjonsangst-fremkallende enn “The Fat Duck Cookbook”. Heston på hjemmebane virker liksom trygt og godt, du formelig lukter hjemmelaget kjøtt-pai og havabbor med vaniljesmør gjennom boksidene og håpet om å lykkes med å lage en av hans fantastiske retter blir tent. Vel hjemme blar jeg optimistisk gjennom mitt nyeste funn og jeg må innrømme at jeg får en skuffet, liten klump i magen når jeg blar meg gjennom salat med mini-grønnsaker som er vakkert plantet i en potte med spiselig jord, Quina sushi og fennikel i røkt andefett. Det er nemlig ikke retter som dette som er resultatet når jeg baker og steiker på kjøkkenet hjemme.

Men håpet ble atter tent da jeg kom over oppskriften på Hestons ovnsbakte kyllinglår med sherry og fløtesaus. Og jeg kan garantere at oppskriften så absolutt er gjennomførbar og at gryta smaker aldeles himmelsk! Beste kyllinggryta ever! Jeg tok meg den frihet og forenklet oppskriften noe, blant annet utelot jeg trøffelolje, men om du skulle ha en flaske stående så er det ingenting i veien for å tilsette en teskje eller to.

Kyllinggryte med sherry og fløte

4 personer

  • 6 kyllinglår
  • 150 gr smør
  • salt og pepper
  • noen spiseskjeer mel
  • 2 løk, skrelt, delt i to og skået i strimler
  • 1 purreløk
  • 3 fedd hvitløk
  • 150 gr champignon, delt i fire
  • 3 dl sherry
  • 500 gr (ca 5 dl) kyllingkraft
  • 3 dl fløte
  • 10 småløk, skrelt og delt i to (bruk gjerne delikatesseløk og du kan finne det)
  • frisk timian
  • 100 gr bacon
  • 20-30 gr parmesanost
  • 2 ts Dijon sennep
  • Vårløk (kan sløyfes) og estragon, drysses over ved servering

Forvarm ovnen til 100 grader.

Krydre kyllinglårene med salt og pepper, dryss over melet. Smelt 30 gr av smøret i en tykkbunnet kjele (som også tåler å stå i ovn) og stek kyllinglårene til de får en gyllen overflate. Ta lårene ut av kjelen og sett til side.

Stek løk (ikke småløken), purre og hvitløk på middels varme i kjelen til løken blir blank og myk.

Hell sherryen i kjelen sammen med løken og kok opp. Sett fyr på sherryen (pass på at kjelen ikke står under kjøkkenvifta). Reduser varmen når flammen har brent ut, tilsett kyllingkraft og fløte, la småkoke i 20 minutter.

Legg lårene tilbake i kjelen og kok opp. Dekk kjelen med et lokk og sett i ovnen i ca 45 minutter, eller til lårene er ferdige.

La innholdet i kjelen avkjøle litt før du forsiktig løfter ut lårene. Sett kjelen tilbake på plata og kok inn sausen til den er redusert til det halve.

Gjør de siste forberedelsene mens sausen reduserer: smelt ca 50 gr smør i en stekepanne, krydre småløken med salt, pepper, et dryss sukker og timianblader. Stek løken på den flate siden, ta løken opp fra panna og sett til side.

Smelt ytterligere 50 gr smør i den samme stekepanna som du stekte løken i. Stek soppen til den blir gyllen, krydre med salt og pepper underveis. Sett til side.

Tørk fettet av stekepanna og stek til slutt bacon til det blir gyllent og fettet har smeltet (ca 10 minutter). La baconet renne av på litt kjøkkenpapir.

Rør til slutt inn parmesanost og sennep. Smak til med salt og pepper. Legg lårene tilbake i kjelen, tilsett mini-løken og soppen og varm opp i ca 10 minutter  eller til lårene er gjennomvarme.

Dryss over bacon, estragon og evt litt vårløk ved servering.

Serveres med ovnsbakte småpoteter.

Håper det smaker!

Siv

Print Friendly

Comments

  1. Leave a Reply

    Lena
    09/02/2016

    Mmm denne må jo prøves! Men har du noe forslag på alternativ til sherry? Har ikke stående og hadde håååpet jeg slapp å tråle rundt etter det i ettermiddag 😉

  2. Leave a Reply

    Jules
    09/07/2016

    Hei 🙂
    Denne så himmelsk ut! Kan denne lages dagen før og varmes opp ? Skal på hytta og vil gjerne lage denne hjemme kvelden før vi drar opp 🙂

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress