Himmelsk oksegryte med rødvin og blåmuggost

Middag, Pasta, Slow-food | 08/21/2016 | By

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dette er en favoritt som var med på den gamle bloggen min (den som ble hacket og nå er historie); en smaksrik, fyldig kjøttgryte som får sin fantastiske smak fra rødvin og blåmuggost. Det er en gryte etter mitt hjerte, en gryte som skal koke lenge men som ikke tar lang tid å tilberede. Når du lager gryter som dette er tiden din beste venn. Innholdet i gryta blir bedre og smaker mer jo lengere den får stå på komfyren å småputre og kose seg.

Jeg pleier å lage denne gryta dagen i forveien, da kan den småkoke lenge uten noe stress i tillegg til at den smaker om mulig enda bedre når den varmes opp dagen derpå. Oppskriften oppdaget jeg for noen år siden på bloggen til danske FrkCurting, jeg har gjort bittesmå endringer med tiden, men de viktigste elementene er de samme. Det var altså her jeg  ble introdusert for blåmuggost som ingrediens i gryter, og i ettertid har jeg puttet blåmugg i det meste, den tilfører masse smak og fylde, spesielt i gryter med okse og rødvin, men også i tomatbaserte gryter som bolognese. Om du ikke er overbegeistret for blåmuggost behøver du ikke frykte, den tilfører kun retten masse gode smaker som finnes i osten uten å tilføre smak av muggen.

Himmelsk oksegryte med rødvin og blåmuggost:

(Kredit: (FrkCurting)

3-4 personer

 • 1 rødløk, hakket
 • 150 gr champignon delt i fire
 • 500 gr magert oksekjøtt delt opp i små biter, jeg brukte høyrygg, et ypperlig grytekjøtt
 • 100 gr bacon delt opp i biter
 • 3 fedd hvitløk, finhakket
 • 1 ss tomatpurè
 • 1/2 flaske rødvin
 • 1 ts sukker
 • 25-50 gr blåmuggost, jeg brukte Norzola
 • 1 dl fløte
 • 1 laurbærblad
 • 1/2 chilli (kan sløyfes)
 • basilikum
 • salt og pepper
 • smør og litt olje til steking

Varm smør og litt olje i en gryte og stek kjøttbitene over høy varme slik at de blir raskt brunet på alle sider. Ta opp kjøttet og legg det til side mens du steker champignonbitene til de begynner å ta farge, legg soppen til side sammen med kjøttet. Stek baconbitene, tilsett løk, hvitløk og chilli. La det surre sammen til løken har begynt å bli myk og baconet har begynt å ta farge. Tilsett kjøttet og soppen, rør inn tomatpurè. Tilsett rødvin, 1 ts sukker og laurbærbladet og rør inn blåmuggosten. Smak deg fram til hvor mye blåmuggost du vil bruke.

Nå skal gryta kose seg lenge. La den gjerne småputre i 3 timer, pass bare på at den ikke koker tørr, tilsett evt mer rødvin underveis.

Om du lager gryta på forhånd kan du la den avkjøle helt og oppbevare gryta i kjøleskap over natten. Før servering varmes gryta opp igjen, nå tilsettes fløte og hakket basilikum. Smak til med salt og pepper.

Server med pasta, for eksempel tagliatelle, revet parmesan og ruccola.

Håper det smaker!

Siv

Print Friendly, PDF & Email
Tags: ,

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress