Enkel epleterte tarte tatin style

Dessert, kaker | 08/17/2016 | By

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Disse himmelsk gode epletertene er min absolutte favorittdessert og er det jeg ofte velger å lage dersom jeg skal ha middagsgjester eller kaffebesøk. Tertene er utrolig takknemlige å lage i stand, de kan gjøres ferdig mange timer i forveien for så å settes i oven ca 20 minutter før servering.  Det er også veldig enkelt å lage mange av disse, det eneste som setter begrensninger er hvor mange ramekinformer du har tilgjengelig og hvor stor plass du har i stekovnen din.

Tertene hadde en selvsagt plass på den forrige bloggen min som ble hacket og nå er historie. Men i dag er de altså tilbake på min nye side, og jeg er sikker på at de kommer til å bli en like stor favoritt hos dere som de har vært og fortsatt er hjemme hos meg.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Epleterter tarte tatin style:

  • Epler, skrelt og skåret i tynne skive
  • Butterdeigsplater, delt i to
  • Sukker, ca 2 ss til karamellisering + 1 ss som strøs over eplene
  • ca 1 ts kanel
  • ca 1 ss smør
  • ramekinformer (Cremè Brûlèe former)

Begynn med å lage karamell. Forvarm stekovnen til 200 grader. Strø ca 2 ss sukker k bunnen av hver ramekinform

Sett formene i stekovnen og la stå der til sukkeret har smeltet og blitt til en gyllenbrun karamell. Dette vil ta 15-20 minutter, følg godt med underveis slik at ikke sukkeret brenner seg, da smaker det ikke godt, men bittert. Bytt gjerne plass på ramekonformene underveis i karamellisereingen, ovnen vil ofte varme litt ujevnt slik at de bakerste karamelliseres først.

Når sukkeret er karamellisert settes formene til avkjøling, nå vil karamellen stivne og bli helt hard. Slik kan formene stå lenge, du kan gjerne gjøre dette dagen i forveien.

Legg epleskiver i et jevnt lag over den stivnede karamellen. Dryss over en god spiseskje sukker og en liten teskje kanel og legg over en klump smør. Sammen vil dette lage en deilig karamellsaus med god smak av kanel. Legg så over den halve platen med butterdeig og trykk lett ned langs kanten slik at platen dekker eplene og slik du ser avbildet ovenfor,

Nå kan formene stå i flere timer på kjøkkenbenken og vente på å stekes.

Når det er ca 20 minutter igjen til tertene skal serveres settes de i ovn som er forvarmet til 200 grader og stekes til karamellen begynner å boble langs kanten av formen og butterdeigen har est opp og har blitt lyst gyllen på toppen.

Legg det fatet du skal servere terten på over ramekinformen, snu fatet rundt slik at formen nå ligger opp-ned på fatet.

NÅ kommer øyeblikket hvor det er viktig å beskytte hendene: bruk et kjøkkenhåndkle e.l, grytekluter blir ofte litt for tykke og uhåndterlige, hold rundt bunnen av formen og trekk den opp, formen skal nå løsne lett og avdekke en deilig, karamellisert epleterte på fatet.

Server terten med det samme mens den ennå er varm sammen med en god vaniljeis.

Dette kommer garantert til å bli en innertier!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Håper det smaker!

Siv

Print Friendly, PDF & Email

Comments

  1. Pæreterte med marsipan og rosmarin | Siv baker og steiker - […] deilige små porsjonserter er superenkle og kjappe å tilberede. De kan minne litt om Epleterte tarte tatin style som…

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress